Martin Almgren
Martin Almgren

UGH! Med det ordet introducerade sig Martin för Anders Bagge och Molly Sandén under sin Idol-audition. Just de där tre bokstäverna beskriver Martin väldigt bra.

Den jordnära, nästintill utrotningshotade artistskaran som sjunger från hjärtat rakt in i själen på lyssnaren. Likt en indianhövding från Bergslagen smög han sig in i Idolbussen och fullkomligen blåste juryn av stolen. Ja, inte bara juryn. Hela svenska folket fick på trettio sekunder en ny favorit.

Som Anders Bagge själv utryckte det:
– Du har en rädda världenton i din röst. Du sjunger med hjärta, värme och kärlek.
Ordet folkkär har aldrig tidigare haft en bättre profil.

Övriga Idoldeltagare kallade honom för “Ed Sheerans storebror”

Hur gick det då? Självklart plockade Martin hem vinsten och blev Idol 2015.

Tiden efter detta spenderades i studion och på spelningar över hela landet.

Martin summerar spelningen i hemstaden Lindesberg så här:

  • Min absoluta höjdpunkt under min musikaliska karriär.

Bygden måste ha expanderat med ett par 1000% när man såg allt folk på torget.

Helt galet!
Men sen då? Vad gör man när strålkastarna har slocknat och man kastas ut ur den där torktumlaren? Man måste få tid. Tid att reflektera och komma fram till vad man vill göra. Han fann sin musikaliska parhästar i Jocke Niehoff och Nicklas Thelin. TIllsammans med några av deras musikerkollegor mer eller mindre bosatte de sig i Jockes studio på Thorlidsplan i Stockholm. Och här skapades produktionerna på klassiskt vis. Med riktiga musiker, riktiga reglar och riktiga outboards. Riktigt och äkta. Fångat i stunden.

 

  • Jag bara klev in i den här miljön och bandet lirade som grisar, säger Marti och slår ut med armarna. Jag är djupt tacksam. Jag trodde liksom inte att man spelade in så här längre.
  • Hans röst har en så unik karraktär, den är inte skolad. Han låter inte så som alla andra. Och det är så skönt att få en äkta känsla i musiken idag, säger Jocke Niehoff (Producent)

Martin har I låtskrivarprocessen samarbetat med namn som Daniel Lemma, Josefin Glenmark-Bremer.

– Jag som växt upp med Jalla Jallafilmerna levde i tron om att Daniel Lemma var en 60-årig Amerikan. Sen får jag reda på att han är svensk och bor i Göteborg! Samarbetet var som en golfhandske, det bara satt. Det var nog den skönaste session jag haft i mitt liv. Det var som att sitta hemma i replokalen i Lindesberg och bara leva musik.

Lyssna på EP:n här

 

DELA