Sonja Aldén

En mer personlig Sonja Aldén släpper albumet Meningen med livet. Inte som facit för ett lyckligt liv, snarare som en mångfacetterad beskrivning av en verklighet där vi alla kan känna igen oss. 

Albumet är Sonja Aldéns sjätte sedan skivdebuten med Till dig 2007. Ett decennium senare har hon hunnit bli en folkkär artist med sju olika låtar på Svensktoppen och hela tre soloframträdanden i Melodifestivalen på meritlistan. På sitt nya album har hon valt att mer än någonsin glänta på förhänget till sin själ, vilket säkert också kommer att märkas på den stundande Sverigeturnén.

Meningen med livet är ju inte direkt någon blygsam devis.  Vartefter tiden gick och vartefter låtarna kom fram så kändes det väldigt logiskt med den titeln, konstaterar Sonja. Med tanke på vad skivan handlar om är det något jag tänkt skriva väldigt länge – många, många år – men inte kunnat göra. Här finns bland annat en låt till min mamma där jag på något sätt vill säga tack.

En snabbspolning genom artisten och privatpersonen Sonja Aldéns liv de senaste åren. Mycket har hänt. Tre skivsläpp – först I gränslandet (2012) sedan I andlighetens rum (2013) och året därpå Jul i andlighetens rum med åtföljande julturné. För några år sedan lämnade familjen sin lägenhet i stan för ett hus på landet, och i januari 2016 fick hon och hennes man sitt andra barn, en flicka den här gången. Arbetet med Meningen med livet har alltså inneburit ett slags dubbla födslovåndor och Sonja är inte alls främmande för den parallellen.

Jag brukar på många sätt jämföra att göra en skiva med att vara gravid. I början är det bara ett litet frö, en förhoppning och en önskan. Med tiden växer det fram och får sina unika egenskaper, man gör och ger allt man kan för att det ska bli så bra som möjligt och det ska också få ett namn som ska kännas helt rätt och speciellt. Och sedan känslan av eufori när man äntligen, efter all väntan, får hålla den i sin hand för första gången”

Att ha två småbarn, varav en bebis, samtidigt som man är inne i en intensiv kreativ process ruckar förstås på förutsättningarna. Där Sonja tidigare unnat sig att göra det mysigt i studion med tända ljus och annat överskuggades hon nu av helt andra frågor:

Vilken minut hinner jag till studion? Hur kan vi få ihop livspusslet? För mitt i allt har hon varit noga med att vara en närvarande mamma.

Man vill känna att man tar tillvara på och njuter av denna tid, och det har jag verkligen gjort. På skivan har jag även en låt till mina barn som heter Löftet, avslöjar Sonja.

Det är först nu, mitt i livet, som hon känner att hon samlat på sig tillräckligt mycket bränsle för att göra en skiva med titeln Meningen med livet.

Men förvänta er inga pekpinnar från Sonja Aldén.

Jag vill inspirera snarare än informera. Meningen med livet är mer ett sätt att dela med mig av vad som eventuellt skulle kunna lyfta någon annan. Jag sätter ingen spik någonstans i vad som är meningen med livet, förtydligar hon. Snarare är låtarna en stilla uppmuntran till eftertanke. Att själv ta tag i frågan. Det är ändå ingenting värt om det inte kommer från en själv. Jag kan bara så ett frö. Sedan får du själv vattna om du vill att det ska växa.

Sångerna speglar många olika slags sinnesstämningar. Tacksamheten och skulden i Jag känner dig nu, som sången till mamma heter, och glädjen och sårbarheten i Löftet som är tillägnad barnen. I ett par sånger, som Sonja skrivit tillsammans med Anders Pettersson, skildras känslor som kan uppstå när man går igenom en separation. Sången Paus handlar mer om förundran över livet och vilka vägar det tar med oss, om längtan och frustration.

Sångerna utgör essensen av hennes egna och andras upplevelser. Albumets innehåll täcks väl in av den klassiska psalmens ord Sången och glädjen de vandrar tillsammans.

Det känns bra, när vi har en skiva som heter Meningen med livet, att det inte bara är happy, happy. Det finns ju många färger på paletten, framhåller Sonja.

Hon säger att hon har en grundtrygghet i livet som bottnar i en positiv grundsyn att allt kommer att bli bra. Det ordnar sig!

Sonja har också kommit att bli en uttolkare av såväl egna som andras känslor. Ofta får hon respons från människor som berättar hur de hittar tröst och kraft och hopp i Sonjas låtar.

All respons är kvitton på att rösten och låtskrivandet är effektiva påverkansverktyg. Därför är Sonja mån om vad hon förmedlar till sina lyssnare.

Jag vill dela med mig av sådant som jag själv upplever som upplyftande. Balans, hopp och tacksamhet till exempel. Det är tre ledord för mig. Om jag kan lyfta någon så blir ju världen sammantaget lite lyckligare, och ju mer jag kan lyfta en person, desto mer kan den lyfta andra. Det blir ringar på vattnet.

Förutom albumsläpp så stundar en landsomfattande turné, och Sonja ser fram emot den med glädje och förväntan. Med sig på spelningarna har hon musikerna och medkompositörerna Anders Pettersson och David Lindgren Zacharias, ett gäng som hon känner redan är sammansvetsat.

Turnépremiären äger rum ‪den 25 mars i Sorunda kyrka i Nynäshamn, vilket är dagen efter att skivan släpps. Sedan bär det söderut och därefter tillbaka för att avsluta turnén i Norrland. Sammanlagt tjugospelningar står på programmet, och scenen är omväxlande i teatrar, Folkets hus och kyrkor.

Slutligen inställer sig frågan: Vilken av de tretton låtarna, inklusive bonusspåret, på skivan är den största gråtaren?

Det är ju mammalåten och barnlåten. Jag känner dig nu och Löftet. Det är de jag skrev sist, för det är de som är känsligast. Man tassar som katten kring het gröt, för man vågar knappt försöka. Varje ord måste vägas på guldvåg. Men det blev jättebra. Mycket tack vare Anders (Pettersson). Vi har verkligen hittat ett dynamiskt sätt att skriva på.

DELA